Τι είναι η Συστημική Προσέγγιση στο χώρο της Υγείας & Ευεξίας

Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το ανθρώπινο σύστημα, για την συστημική σκέψη,  αποτελείται από οργανικά μέρη,  αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Αποτελείται επίσης από το συναισθηματικό και το πνευματικό μας κόσμο. Το πώς λειτουργούμε οργανικά είναι αποτέλεσμα βιολογικών παραγόντων, αλλά και του τρόπου που  σκεφτόμαστε. Για την Συστημική σκέψη, επιπλέον στο οργανικό μέρος, επιδρούν και οι σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το οργανικό μέρος του εαυτού μας,  το φροντίζουν οι ιατροί και οι ειδικοί μας. Είναι οι καλύτεροι στο είδος τους. Το Συναισθηματικό μέρος,  χρειάζεται την προσωπική μας κατά κύριο λόγο υποστήριξη. Μπορείτε όμως να ζητήσετε και την βοήθεια του Συστημικού Συμβούλου.

Για τη Συστημική σκέψη, όλα είναι ένα σύνολο από σχέσεις. Πώς είναι η σχέση με τον εαυτό σου; Πώς είναι η σχέση σου με τους σημαντικούς άλλους (γονείς, σύντροφος, παιδιά, φίλοι, κλπ); Τι σχέσεις θέλεις να έχεις με τους γύρω σου για να αισθάνεσαι καλά; Πώς μπορείς να πετύχεις την βέλτιστη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική σου ζωή, την εργασία και την υγεία σου; Για όλα τα παραπάνω, τις απαντήσεις έχεις κυρίως εσύ και μας ενδιαφέρει μόνον η δική σου οπτική.

Ο ειδικός Συστημικός Σύμβουλος, είναι εδώ για να σε βοηθήσει να καθρεφτίσεις τις απόψεις σου, να  τις βάλεις σε τάξη αν χρειαστεί, ή να τις αλλάξεις, προκειμένου να πετύχεις τους δικούς σου προσωπικούς στόχους υγείας και ευεξίας.

Για παράδειγμα:

 • Πώς να συνδυάσεις το να τρως υγιεινά και home made φαγητό, με πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις και γεύματα εργασίας σε εστιατόρια και ταξίδια;
 • Πώς να συνδυάσεις την καθημερινή άσκηση στη ζωή σου, τις πολλές και άτακτες ώρες δουλειάς και τις οικογενειακές ή κοινωνικές σου υποχρεώσεις;
 • Πώς να ζεις με πιο ήρεμους, χαλαρούς ρυθμούς όταν η ζωή μας απαιτεί full ρυθμούς για να βγει; Με ποιους τρόπους μπορεί να ισορροπήσεις;

 

ΓΙΑΤΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ;

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας, τα επίπεδα της ενέργειας και της διάθεσης για ζωή στην καθημερινότητά μας, βρίσκονται στην:

 1. Διατροφή μας: Τι επιλογές τροφών κάνουμε στη ζωή μας
 2. Σωματική άσκηση: Τι άσκηση προτιμάμε να κάνουμε για να διατηρούμε την φυσική μας κατάσταση; Τι άσκηση μπορούμε να κάνουμε καθημερινά;
 3. Χαλάρωση / ξεκούραση: Πώς μας αρέσει να προσφέρουμε στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης,

ξεκούρασης, διασκέδασης και γενικά συναισθηματικής «αποτοξίνωσης» στον οργανισμό μας;

 1. Προσωπική / πνευματική ανάπτυξη: Πώς εξελίσσουμε το πνεύμα μας, παράλληλα με το σώμα; Ποια η συμβολή μας στην κοινωνία και στη ζωή των άλλων; Ποια η σχέση μας με την πνευματικότητα;

Οι δράσεις που εφαρμόζεις σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς και ο βαθμός αρμονίας μεταξύ τους (αν συγκρούονται ή αν έχουν καλή συσχέτιση), καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής σου. Είτε τις έχετε επιλέξει συνειδητά, είτε ασυνείδητα.   Όσο μεγαλύτερη ισορροπία έχουν οι δράσεις σας μεταξύ τους, τόσο πιο καλά θα νιώθετε με τον εαυτό σας και πιο κοντά στους προσωπικούς σας στόχους

 

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΕΥΕΞΙΑΣ (Συστημικο Μοντελο)

 Το Συστημικό Μοντέλο για το Ανθρώπινο Σύστημα Υγείας & Ευεξίας περιλαμβάνει τα προσωπικά μας δεδομένα και αντιλήψεις, σε σχέση με τα παρακάτω:

Σκοπός: Ποιος είναι ο Σκοπός μας σε σχέση με την Υγεία και Ευεξία μας;

Αξίες: Ποιες Αξίες έχουμε που θα μας βοηθήσουν ή θα μας εμποδίσουν σε αυτόν τον Σκοπό;

Στόχοι: Τι επιμέρους στόχους έχω;

Δράσεις: Τι δράση θα αναλάβω για να επιτύχω τους παραπάνω στόχους;

Συμπεριφορές: Πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι όταν αναλαμβάνω τις παραπάνω δράσεις; Ποιος άνθρωπος θέλω να είμαι για να έχω αυτό το αποτέλεσμα;

Για παράδειγμα, για την Συστημική Συμβουλευτική Υγείας & Ευεξίας, κάποιος μπορεί να θεωρεί την «Οικογένεια» πάνω από όλα και άρα να την έχει ως κυρίαρχη Αξία. Άρα προκειμένου να υποστηρίξει ένα σωστό πρόγραμμα Υγείας & Ευεξίας, θα χρειαστεί να λάβει υπόψη του περισσότερο τις οικογενειακές σχέσεις μέσα στη διατροφή του και  στην άσκηση. Για παράδειγμα να αυξήσει τις αθλητικές δραστηριότητες κάθε Κυριακή με την οικογένειά του και στη συνέχεια να τρώνε όλοι μαζί ένα οικογενειακό γεύμα. Επίσης η  χαλάρωσή του θα συνδυάζεται με ταξίδια ή άλλες στιγμές με την οικογένειά του. Ακόμη και η προσωπική ανάπτυξη, θα σχετίζεται με το πώς μπορεί να γίνει καλύτερος για την οικογένειά του (καλύτερος πατέρας, καλύτερος σύζυγος).

Αντίστοιχα, κάποιος άλλος μπορεί να θεωρεί πιο σημαντική την σχέση με τον εαυτό του. Όλα τότε θα προσαρμόζονται σε αυτή την Αξία. Για παράδειγμα, προσεκτική ατομική Διατροφή, προσωπική άσκηση, χρόνος χαλάρωσης με τον εαυτό του, και προσωπική ανάπτυξη που σχετίζεται με την αύξηση της πνευματικότητάς του.  Άρα όλο το πρόγραμμα Υγείας & Ευεξίας του θα προσαρμοστεί γύρω από αυτά τα στοιχεία.

Μπορεί φυσικά, ο κάθε ένας στην πορεία να θελήσει να αλλάξει τις προτεραιότητές του, τις αντιλήψεις του ακόμη και τα πιστεύω του.

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

Στην Συμβουλευτική δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον άνθρωπο, να συνειδητοποιήσει ποιες είναι οι αντιλήψεις του και οι συμπεριφορές του σχετικά με την υγεία του και πώς αυτές επηρεάζουν τη ζωή του.

Στη συνέχεια, μέσα από ερωτήσεις – απαντήσεις, εξετάζουμε και διαμορφώνουμε τους προσωπικούς του στόχους. Βλέπουμε αν χρειαστεί, εάν οι αξίες και η συμπεριφορά του είναι συμβατές και πώς μπορεί να κινητοποιηθεί ώστε να μεγιστοποιοήσει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων και του προγράμματος Antiaging που έχει λάβει. Συγκεκριμένα:

 • Δουλεύουμε με ασκήσεις με ερωτήσεις – απαντήσεις.
 • Αναγνωρίζουμε και φωτίζουμε ικανότητες και δεξιότητες.
 • Σχεδιάζουμε καλύτερα και πιο ρεαλιστικά το Προσωπικό Όραμα Υγείας & Ευεξίας.
 • Διαμορφώνουμε νέους στόχους.
 • Απομακρύνουμε τα εμπόδια από το παρελθόν που μας περιορίζουν ή μας εμποδίζουν να επιτύχουμε τους στόχους μας.
 • Μαθαίνουμε πώς να προστατευόμαστε ή να απομακρύνουμε «τοξικές» σχέσεις από το περιβάλλον μας.
 • Γιορτάζουμε την επίτευξη των στόχων μας.

 

Στη Συστημική Συμβουλευτική Υγείας & Ευεξίας, ο Σύμβουλος επικεντρώνεται στην επίτευξη της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής μας υγείας και ισορροπίας. Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει:

 • Να βρείτε τα κίνητρα για να πετύχετε στόχους υγείας, ευεξίας και συναισθηματικής ισορροπίας.
 • Να εφαρμόσετε και να μείνετε στους στόχους που έχετε λάβει από τους ειδικούς (γυμναστής, διαιτολόγος, ιατρός, κλπ).
 • Να εναρμονίσετε αυτούς τους στόχους με την υπόλοιπη ζωή σας.
 • Να αξιοποιήσετε τα χαρίσματά σας προς την κατεύθυνση που θέλετε.
 • Να περιορίσετε το αυτό-σαμποτάζ (Self – Sabotage).

 

Της Δρ. Κατερίνας Αθανασίου,

Επιστημονικός Συνεργάτης – Συστημική Σύμβουλος Υγείας & Ευεξίας στον Athens Beverly Hills Medical Group.

kate2