ABH Hair Clinic

Κλείστε το διαγνωστικό σας ραντεβού
με την ιατρική μας ομάδα

Γιατί να επιλέξετε την ομάδα του ABH Hair Clinic;

Το Athens Beverly Hills Medical Group, ηγέτης στον χώρο της επιστημονικής ομορφιάς, δημιούργησε τη νέα υπερσύγχρονη ABH Hair Clinic η οποία προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την τριχόπτωση.

Τα μαλλιά σας είναι τόσο μοναδικά όσο και εσείς. Γι’ αυτό προσφέρουμε εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις δικές σας ανάγκες.

Η έμπειρη ιατρική μας ομάδα είναι δίπλα σας με τις πιο πρωτοποριακές θεραπείες τριχόπτωσης παρέχοντας υπηρεσίες υγείας άριστης ποιότητας.

Στόχος και δέσμευση της Kλινικής μας αποτελούν η σωστή καθοδήγηση και προσωπική φροντίδα των ασθενών μας, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αλλά και μετά το πέρας των θεραπειών. Επιλέγοντας την ομάδα του ABH Hair Clinic, μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι ότι θα λάβετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα για την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών σας.

Τί είναι η τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα και επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης είναι η εποχική τριχόπτωση.

Η έκταση και η αιτία της τριχόπτωσης μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να συνδέεται με διάφορους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση, οι ορμονικές αλλαγές, η διατροφή, το στρες, η χρήση φαρμάκων, καθώς οι περιβαλλοντικοί και οι ψυχολογικοί παράγοντες.

Όταν η τριχόπτωση παρατηρείται όλο το χρόνο και κυρίως, όταν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα αραίωσης στο τριχωτό της κεφαλής ή/και στο σώμα, τότε χρήζει διερεύνησης και θεραπείας από εξειδικευμένους ιατρούς. Για να επιτευχθεί αποτελεσματική θεραπεία, είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της τριχόπτωσης σε πρώιμα στάδια.

Φυσιολογική τριχόπτωση

Στο κεφάλι μας υπάρχουν περίπου 100 με 150 χιλιάδες τρίχες. Καθημερινά, χάνουμε γύρω στις 80 με 100 τρίχες, παράγοντας που δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς τα μαλλιά ανανεώνονται συνεχώς.

Εποχική τριχόπτωση

Η εποχική τριχόπτωση, θεωρείται η πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης και παρατηρείται κυρίως, σε εποχές με εναλλαγές της θερμοκρασίας, όπως η άνοιξη και το φθινόπωρο. Σύμφωνα με έρευνες, η αύξηση της τριχόπτωσης κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, σχετίζεται με την αύξηση της ανάπτυξης των μαλλιών που συμβαίνει τον Ιούλιο και έχει ως στόχο την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες UV.

Η εποχική τριχόπτωση είναι παροδική και η αντιμετώπισή της είναι μια σχετικά απλή διαδικασία. Συνήθως συστήνεται η χρήση κατάλληλων σαμπουάν και η ένταξη δερμο-καλλυντικών προϊόντων στην καθημερινή ρουτίνα, ενώ εξαιρετικά σημαντική είναι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Παθολογική Τριχόπτωση

Στην παθολογική τριχόπτωση, οι τρίχες που χάνονται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μείωση της γενικής πυκνότητας των μαλλιών, γνωστή και ως αραίωση. Αυτή την κατάσταση συνήθως αναφέρουμε ως «Αλωπεκία». 

Ποιος είναι ο κύκλος ζωής της τρίχας;

Κάθε τρίχα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα όργανο του σώματος το οποίο παράγεται από το τριχοθυλάκιο, ή αλλιώς θύλακα, και περνάει από 3 στάδια.

 • Την αναγενή φάση, κατά την οποία η τρίχα αναπτύσσεται και μεγαλώνει. Αυτή η φάση διαρκεί 2-6 χρόνια στους ενήλικες, καθώς οι τρίχες μεγαλώνουν κατά μέσο όρο, ένα εκατοστό το μήνα.
 • Την καταγενή φάση, η οποία αρχίζει μόλις ολοκληρωθεί η αναγενής και διαρκεί 2-3 εβδομάδες. Σε αυτό το στάδιο οι τρίχες σταματούν να μακραίνουν και προετοιμάζονται για την πτώση τους.
 • Την τελογενή φάση, η οποία έχει διάρκεια περίπου 1-3 μήνες και σταδιακά αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Σε έναν άνθρωπο που δεν αντιμετωπίζει παθογενή τριχόπτωση (Αλωπεκία), το 90% των τριχών βρίσκονται στην αναγενή φάση, το 1 % στην καταγενή και το 9% – 10% στην τελογενή. Πρακτικά λοιπόν, Αλωπεκία έχουμε όταν παρατηρείται μεγαλύτερο ποσοστό τριχών στην τελογενή φάση. 

Ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες της αλωπεκίας;

Τα είδη της αλωπεκίας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις ουλωτικές και τις μη ουλωτικές.

Ουλωτικές χαρακτηρίζουμε τις κατηγορίες αλωπεκίας κατά τις οποίες η τριχόπτωση οφείλεται σε μόνιμη καταστροφή των τριχοθυλακίων. Αυτές οι κατηγορίες συχνά συνδέονται με:

 • Τραύματα
 • Εγκαύματα
 • Χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις
 • Μικροβιακές λοιμώξεις

Μη ουλωτικές χαρακτηρίζουμε τις κατηγορίες κατά τις οποίες δεν παρατηρείται καταστροφή του τριχοθυλακίου κατά την απώλεια τις τρίχας, ούτε υπάρχει ουλωτικός ιστός. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι παρακάτω:

 • Ανδρογενετική (Ανδρογενής) Αλωπεκία
 • Γυροειδής (Τριχοφάγος) Αλωπεκία
 • Τραυματική Αλωπεκία
 • Μυκητιασική Αλωπεκία
 • Τριχοτιλλομανία

Ποια είναι τα βασικά αίτια της τριχόπτωσης;

Ο κύκλος ζωής των τριχών μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, ενώ ο κάθε άνθρωπος μπορεί να εμφανίσει τριχόπτωση για κάποιο διάστημα στη ζωή του.

Η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης, όταν δεν πρόκειται για παθολογική, είναι το άγχος. Το άγχος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας, καθώς μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό. Πολλές περιπτώσεις έντονης τριχόπτωσης σχετίζονται άμεσα με το έντονο στρες.

Η ανεπάρκεια σιδήρου και φερριτίνης στο αίμα, οι θυρεοειδοπάθειες και τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων είναι σημαντικοί παράγοντες εξίσου, που οδηγούν στην απώλεια των τριχών.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε διατροφή. Η μη ισορροπημένη διατροφή και οι εξαντλητικές δίαιτες εξουθενώνουν τον οργανισμό και μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και τα μαλλιά.

Επιπλέον παράγοντες στους οποίους οφείλεται η τριχόπτωση είναι:

 • Ορμονικές αλλαγές
 • Κληρονομικότητα
 • Ηλικία
 • Αυτοάνοσα νοσήματα
 • Διάφορα φάρμακα
 • Υπερέκθεση στον ήλιο
 • Τραυματισμοί
 • Εγκαύματα

 

Παράγοντες τριχόπτωσης

 

Τι είναι η Ανδρογενετική Αλωπεκία;

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία είναι η συχνότερη μορφή τριχόπτωσης και συναντάται σε άνδρες, σε ποσοστό περίπου 95%, αλλά και σε γυναίκες. Οι βασικοί λόγοι εμφάνισης Ανδρογενετικής Αλωπεκίας οφείλονται σε γονιδιακούς – κληρονομικούς παράγοντες και σε ορμονικές διαταραχές.

Ανδρογενετική Αλωπεκία στους άνδρες

Η κληρονομική προδιάθεση αποτελεί τον πιο ισχυρό παράγοντα εκδήλωσης της τριχόπτωσης των ανδρών. Τα γονίδια καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό αν θα παρουσιαστεί ανδρική τριχόπτωση, σε ποια ηλικία, με ποιο μοτίβο και ποιος θα είναι ο βαθμός εξέλιξης.

Οι άνδρες που έχουν κληρονομική προδιάθεση, συνήθως εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία μετά το πέρας της εφηβικής φάσης, όπου εκεί αναπτύσσεται ραγδαία με έντονη εξέλιξη της αραίωσης μαλλιών, ενώ κατά τη δεκαετία των 20 με 30 εμφανίζεται με πιο αργούς ρυθμούς εξέλιξης. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, όταν ξεκινήσει αυτή η φάση, δεν υπάρχει τρόπος να τη σταματήσουμε. Οι θεραπείες που εφαρμόζουμε αποσκοπούν μόνο στο να την καθυστερήσουμε.

Η Ανδρογενετική Αλωπεκία στους άνδρες εκφράζεται με υποχώρηση της πρόσθιας γραμμής τριχοφυΐας (hairline), τους κροτάφους και της κορυφής της κεφαλής. Η αξιολόγηση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας γίνεται σύμφωνα με την κλίμακα Norwood.

norwood scale αξιολόγηση αλωπεκιας άνδρες

Ανδρογενετική Αλωπεκία στις γυναίκες

Οι γυναίκες έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλωπεκία Ανδρογενετικού τύπου. Στις γυναίκες η αραίωση παρατηρείται στη χωρίστρα και σταδιακά εξαπλώνεται σε όλο το μέρος της κεφαλής. Η αξιολόγηση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας στις γυναίκες γίνεται σύμφωνα με την κλίμακα Ludvig.

 

savin scale αξιολόγηση αλωπεκίας γυναίκες

Ποια μέσα χρησιμοποιούμε για τη διάγνωση της αλωπεκίας;

Για την σωστή διάγνωση της αλωπεκίας, απαιτείται μια σειρά ενεργειών από εξειδικευμένο ιατρό.

 1. Μακροσκοπική – Κλινική εξέταση

Κατά την Μακροσκοπική εξέταση παρατηρούμε την έκφραση της αραίωσης. Δηλαδή, αν η αραίωση εντοπίζεται σε όλο το κεφάλι, αν είναι τοπική ή διάχυτη και αν ακολουθεί το μοτίβο της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας. Φυσικά, θα πρέπει να συνοδεύεται με εξέταση του δέρματος για την ύπαρξη μυκητιασικών ή μικροβιακών λοιμώξεων.

 1. Ιατρικό Ιστορικό

Η λήψη ενδελεχούς ιατρικού ιστορικού, έχει ως στόχο να διαπιστώσουμε εάν η χρήση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής έχει επηρεάσει την κατάσταση της τριχόπτωσης.

 1. Οικογενειακό Ιστορικό

Η λήψη οικογενειακού ιστορικού αποσκοπεί στο να ανακαλύψουμε την επίδραση των γενετικών παραγόντων στην τριχόπτωση.

 1. Γονιδιακά Τεστ

Συμπληρωματικά, υπάρχουν γονιδιακά τεστ (DNA Trichotest) που μπορούμε να διενεργήσουμε, εφόσον κριθεί απαραίτητο, για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την προδιάθεση και την εξέλιξη της τριχόπτωσης.

 1. Τριχοριζόγραμμα

Το Τριχοριζόγραμμα είναι η εξέταση κατά την οποία λαμβάνεται ένα μόσχευμα από το θύλακα, για να διερευνηθούν οι βλάβες του τριχοθύλακα. Το αποτέλεσμα της εξέτασης θα καθορίσει το είδος της τριχόπτωσης και θα συμβάλλει επικουρικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Θεραπείες αντιμετώπισης Ανδρογενετικής Αλωπεκίας

Για την απόφαση της κατάλληλης θεραπείας είναι σημαντικό να συνυπολογιστούν η ηλικία, το στάδιο της αραίωσης, ο τρόπος ζωής του ανθρώπου και κυρίως οι προσδοκίες του αλλά και το πόσο τον επηρεάζει η κατάσταση αυτή ψυχολογικά. Όπως έχουμε αναφέρει, η ανδρογενετική αλωπεκία δεν μπορεί να ανασταλεί ή να σταματήσει. Συνεπώς, όλες οι θεραπείες εφαρμόζονται για να καθυστερήσουν την εξέλιξή της ή να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχει επιφέρει στο τριχωτό της κεφαλής, όπως αυτή της αραίωσης.

Θεραπείες αλωπεκείας στο σπίτι

 • Χρήση ειδικών σαμπουάν
 • Συμπληρώματα Διατροφής

Θεραπείες αλωπεκείας στην Κλινική

Διαγνωστικός έλεγχος

Υπηρεσίες ABH Hair Clinic

Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μόνη ασφαλής και επιτυχής επεμβατική θεραπεία αντιμετώπισης της Ανδρογενετικής αλωπεκίας. ...
Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι η μόνη ασφαλής και επιτυχής επεμβατική θεραπεία αντιμετώπισης της Ανδρογενετικής αλωπεκίας. ...
Η ενέσιμη θεραπεία με Μινοξιδίλη είναι μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης και της αραίωσης των μαλλιών, που λειτουργεί συνεργικά με την αυτόλογη μεσοθεραπεία. ...
Η ενέσιμη θεραπεία με Μινοξιδίλη είναι μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης και της αραίωσης των μαλλιών, που λειτουργεί συνεργικά με την αυτόλογη μεσοθεραπεία. ...
Ενέσιμη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης με εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέος εμπλουτισμένο με εξειδικευμένα Βιομιμητικά Πεπτίδια. ...
Ενέσιμη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης με εμφύτευμα Υαλουρονικού οξέος εμπλουτισμένο με εξειδικευμένα Βιομιμητικά Πεπτίδια. ...
Η εξέλιξη της αναγεννητικής ιατρικής με βάση τα Exosomes έχει φέρει επανάσταση στις θεραπευτικές εφαρμογές. ...
Η εξέλιξη της αναγεννητικής ιατρικής με βάση τα Exosomes έχει φέρει επανάσταση στις θεραπευτικές εφαρμογές. ...
Μια απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αναστολής της τριχόπτωσης και ενίσχυσης της μεταμόσχευσης μαλλιών. ...
Μια απόλυτα ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αναστολής της τριχόπτωσης και ενίσχυσης της μεταμόσχευσης μαλλιών. ...
To Trichotest™ αναλύει όλους τους γενετικούς άλλα και εξωγενείς παράγοντες που συμβάλλουν στην παθολογική τριχόπτωση, που είναι γνωστή και ως αλωπεκία....
To Trichotest™ αναλύει όλους τους γενετικούς άλλα και εξωγενείς παράγοντες που συμβάλλουν στην παθολογική τριχόπτωση, που είναι γνωστή και ως αλωπεκία....
Κλείστε το ραντεβού σας

Διαγνωστικό ραντεβού με την ομάδα των ειδικών μας

Online Συμβουλευτική

Συμπληρώστε τη φόρμα, ανεβάστε τις φωτογραφίες σας και λάβετε αναλυτική εκτίμηση σχετικά με τις θεραπείες που σας ενδιαφέρουν.

Εισάγετε το email σας και κατεβάστε τον κατάλογο υπηρεσιών

Βρίσκεστε εκτός Αθηνών;

Στο Athens Beverly Hills Medical Group χειριζόμαστε καθημερινά ασθενείς οι οποίοι ταξιδεύουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επέμβασή τους. Η εξειδικευμένη μας ομάδα θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα βήματα της προετοιμασίας ενώ μπορεί να αναλάβει τη μετακίνησή σας και τη διαμονή σας πριν και μετά την επέμβασή σας!

Home Care by ABH
Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας

Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας με το πρόγραμμα Home Care by Athens Beverly Hills Medical Group.

Μετά από μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, είναι απαραίτητο να λάβετε την κατάλληλη μετεπεμβατική φροντίδα και να σεβαστείτε το χρόνο ανάρρωσης έτσι ώστε να δώσετε το χρόνο στον οργανισμό σας να επανέλθει και να επιτύχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Δείτε τις μαρτυρίες των ασθενών μας

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Για αυτό στο Athens Beverly Hills Medical Group έχουμε αναπτύξει το τμήμα Κλινικής Αντιγήρανσης που σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής!

Εσείς πόσο φροντίζετε τον εαυτό σας;

ABH Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και ανακαλύψτε θεραπείες αποκλειστικά για τα μέλη μας.