Θεραπεία Υπερκερατώσεων

Κλείστε ραντεβού διάγνωσης
με την ιατρική μας ομάδα

Οι υπερκερατώσεις αποτελούν μια συνηθισμένη επιφανειακή δερματική πάθηση, που εμφανίζεται συχνά ως φυσιολογική αντίδραση της επιδερμίδας όταν υπάρχει αυξημένη παραγωγή κερατινοποιημένων κυττάρων. Υπάρχει μια σειρά από γνωστούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης, αλλά και ποικιλία θεραπειών για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση.

Υπάρχουν δύο είδη υπερκερατώσεων, οι ακτινικές και οι σμηγματορροϊκές. Και οι δύο εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η υπερκεράτωση αφορά την πάχυνση του πιο επιφανειακού τμήματος του δέρματος, που ονομάζεται κεράτινη στιβάδα. 

Η εμφάνισή τους συνήθως οφείλεται στη έκθεση της ηλιακής ακτινοβολίας. Το δέρμα γίνεται τραχύ και ρωγμώδες, ενώ αν στις βλάβες υπάρχει σταθερή τριβή η υπερκεράτωση παίρνει τη μορφή κάλου. Σύνηθες και βέβαια επώδυνο φαινόμενο είναι η εμφάνιση κάλων στα πέλματα λόγω αυξημένης πίεσης της δερματικής επιφάνειας.

 

Ακτινικές υπερκερατώσεις

Οι ακτινικές υπερκερατώσεις ουσιαστικά είναι προκαρκινικές βλάβες του δέρματος και προέρχονται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Είναι γνωστές και ως ηλιακές υπερκερατώσεις, είναι βλάβες επιδώδεις ή καλυπτόμενες με κρούστες. Συνήθως παρουσιάζονται στο φαλακρό του κεφαλιού, πρόσωπο, χείλη, λαιμό, αυτιά, στις ραχιαίες επιφάνειες των χεριών, ώμους, και μπορεί να εμφανιστούν σε άλλες περιοχές του σώματος αν εκτίθενται συχνά στον ήλιο. Ο πληθυντικός αριθμός «υπερκερατώσεις» χρησιμοποιείται αντί του ενικού καθώς πολύ σπάνια υπάρχει μόνο μία.

Στην αρχή, οι ακτινικές υπερκερατώσεις είναι συχνά τόσο μικρές που αναγνωρίζονται με την αφή και όχι με την όραση. Η επιφάνειά τους είναι τραχιά και ξηρή.

Σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι καλοήθεις βλάβες του δέρματος, μη καρκινικές, οι οποίες συχνά σχετίζονται με κληρονομική προδιάθεση. Εμφανίζονται σε μεγάλες ηλικίες, άνω των 40 ετών.

Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις είναι σε κυκλικό ή ωοειδές σχήμα, καφέ ή μαύρο χρώμα, και η διάμετρός τους φτάνει ως και τα δύο εκατοστά. Κάποιες φορές είναι ελαφρά εξέχουσες και άλλες εξογκωμένες βλάβες με τραχιά επιφάνεια και προκαλούν κνησμό. Μπορεί επίσης να ερεθιστούν από την τριβή των ρούχων ή από μικροτραυµατισµό. Στην ψηλάφηση η επιφάνεια τους είναι μεν λιπαρή, όμως οι σμηγματορροικές υπερκερατώσεις είναι σχεδόν πάντα τραχείες με μικρές εμβαθύνσεις.

H παρουσία πολλών σμηγματορροικών υπερκερατώσεων που προκαλούν κνησμό είναι πιθανό να συνδέονται με κάποια εσωτερική κακοήθεια, και για αυτό πάντα πρέπει να γίνεται εξέταση σε δερματολόγο.

Διάγνωση υπερκεράτωσης

Οι υπερκερατώσεις διαγιγνώσκονται με κλινική εξέταση. Αν η διάγνωση είναι αβέβαιη, ο δερματολόγος προχωρά σε ψηφιακή δερματοσκόπηση ή και βιοψία εφόσον κριθεί απαραίτητο.

 

Η θεραπεία των υπερκερατώσεων συνιστά στην αφαίρεσή τους, και επιλέγεται μια από τις παρακάτω μεθόδους:

Uth Laser_Το Uth Laser είναι το πρώτο και μοναδικό λέιζερ που, χάρη στην καινοτόμο διπλή τεχνολογία που διαθέτει μπορεί  να συνδυάσει τα υψηλά πρότυπα των μηκών κύματος 10600 nm και 1540 nm σε διαδοχική ή ταυτόχρονη κλασματική εκπομπή. Με την εκπομπή CO2 στοχεύει στη βλάβη, και η δέσμη του καταστρέφει τον ιστό χωρίς να προκαλεί αιμορραγία. Είναι ιδανική μέθοδος για βλάβες σε μικρές ή στενές περιοχές, κ ιδιαίτερα αποτελεσματική για υπερκερατώσεις του προσώπου, καθώς και για ακτινικές χειλίτιδες στα χείλη. Δεν αφήνει ουλές, ούτε απαιτεί χρόνο αποθεραπείας. Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία αν χρειαστεί, και ενδείκνυται για άτομα που είναι σε αντιπηκτική αγωγή, καθώς είναι αναίμακτη διαδικασία. Η εξάχνωση των υπερκερατώσεων με laser CO2 πλεονεκτεί έναντι των άλλων μεθόδων λόγω ελάχιστου μετεγχειρητικού πόνου και καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος.

Απόξεση: ο δερματολόγος χρησιμοποιεί μια συσκευή που αποξέει τα προβληματικά κύτταρα, και η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία.

Στο Athens Beverly Hills Medical Group πραγματοποιείται ενδελεχής διάγνωση της δερματικής σας πάθησης έτσι ώστε να καταρτιστεί το επεμβατικό πλάνο από τη Δρ. Ντόλυ Φατσέα και την ομάδα των δερματολόγων. 

Κλείστε το ραντεβού σας

Διαγνωστικό ραντεβού με την ομάδα των ειδικών μας

Online συμβουλευτική

Συμπληρώστε τη φόρμα, ανεβάστε τις φωτογραφίες σας και λάβετε αναλυτική εκτίμηση σχετικά με τις θεραπείες που σας ενδιαφέρουν.

Εισάγετε το email σας και κατεβάστε τον κατάλογο υπηρεσιών

Βρίσκεστε εκτός Αθηνών;

Στο Athens Beverly Hills Medical Group χειριζόμαστε καθημερινά ασθενείς οι οποίοι ταξιδεύουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επέμβασή τους. Η εξειδικευμένη μας ομάδα θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα βήματα της προετοιμασίας ενώ μπορεί να αναλάβει τη μετακίνησή σας και τη διαμονή σας πριν και μετά την επέμβασή σας!

Home Care by ABH
Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας

Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας με το πρόγραμμα Home Care by Athens Beverly Hills Medical Group.

Μετά από μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, είναι απαραίτητο να λάβετε την κατάλληλη μετεπεμβατική φροντίδα και να σεβαστείτε το χρόνο ανάρρωσης έτσι ώστε να δώσετε το χρόνο στον οργανισμό σας να επανέλθει και να επιτύχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Δείτε τις μαρτυρίες των ασθενών μας

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Για αυτό στο Athens Beverly Hills Medical Group έχουμε αναπτύξει το τμήμα Κλινικής Αντιγήρανσης που σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής!

Εσείς πόσο φροντίζετε τον εαυτό σας;

ABH Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και ανακαλύψτε θεραπείες αποκλειστικά για τα μέλη μας.