Θεραπείες Τριχόπτωσης

Κλείστε ραντεβού διάγνωσης
με την ιατρική μας ομάδα

Φυσιολογική και παθολογική τριχόπτωση

Η φυσιολογική τριχόπτωση είναι μια φυσική διεργασία του οργανισμού κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.

Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν φυτρώνουν ξανά. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών, η οποία ανάλογα με το μέγεθος της αραίωσης, ονομάζεται αλωπεκία

ΑΙΤΙΕΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Οι κυριότερες αιτίες της τριχόπτωσης τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες είναι

Η Κληρονομικότητα: Τα γονίδια συχνά καθορίζουν αν θα έχετε αδύναμα μαλλιά ή τριχόπτωση. Οι γυναίκες συνήθως εμφανίζουν αραίωση μαλλιών στην κορυφή του κεφαλιού, αλλά σπάνια χάνουν τα μαλλιά, όπως οι άνδρες.

Ορμονικές διαταραχές: Αφορά κυρίως τις γυναίκες οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν ορμονικές διαταραχές, όπως συμβαίνει στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, η οποία προκαλεί λέπτυνση της τρίχας. Στα συμπτώματα των ορμονικών διαταραχών περιλαμβάνονται επίσης η ακμή, ο ακανόνιστος κύκλος και η τριχοφυΐα σε σημεία που αναπτύσσουν τρίχες οι άνδρες.

Διατροφή: Τα μαλλιά χρειάζονται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, καθώς τα κύτταρα των τριχοθυλακίων αναπτύσσονται πολύ γρήγορα. Είναι σημαντικό η διατροφή να είναι ισορροπημένη και να περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται το σώμα και τα μαλλιά. Η έλλειψη θρεπτικών ουσιών και ειδικά των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρου και σιδήρου, μπορεί να διαταράξουν τον κύκλο της τρίχας και να προκαλέσουν πρόωρη αδρανοποίηση των ωοθυλακίων, με αποτέλεσμα την υπερβολική τριχόπτωση.

Στρες: Το άγχος επηρεάζει τις ορμόνες όπως η κορτιζόλη, η οποία προκαλεί τριχόπτωση, με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερο άγχος και εν τέλει να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Το καλό είναι ότι μόλις χαλαρώσετε, τα μαλλιά σας θα επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Φάρμακα: Κάποια φάρμακα, όπως αυτά για τη θεραπεία της ακμής και ειδικά όσα περιέχουν ρετινόλη (βιταμίνη Α) μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.

 

Άλλοι παράγοντες που εντείνουν την τριχόπτωση είναι:

  • οι δερματικές παθήσεις
  • μολύνσεις, λοιμώξεις
  • χρήση προϊόντων με χημικά
  • έκθεση σε ακραίες φυσικές συνθήκες
  • ατμοσφαιρική μόλυνση, μολυσμένο νερό

Ακόμη έχουν σημειωθεί ως σημαντικές αιτίες τριχόπτωσης ο διαβήτης καθώς και ο καρκίνος. Επίσης οι βαφές των μαλλιών, η περμανάντ, και τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης και λουσίματος μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Στις γυναίκες τριχόπτωση μπορεί να προκληθεί και από την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Η τριχόπτωση εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας, ωστόσο η πιο συχνή αιτία ανδρικής τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα.

ΕΙΔΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ 

Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα)

Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού μέχρι σε βαθμό λείανσης όπου δηλαδή δεν υπάρχει καθόλου τριχοφυΐα. Σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού συνήθως στους κροτάφους, αλλά σε βαθμό μέχρι και όλου του κεντρικού τμήματος του κεφαλιού, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Γυροειδής Αλωπεκία

Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος. 

Καταστροφή των μαλλιών από τη συνεχή “περιποίηση”

Τα κορίτσια και ειδικά οι έφηβες, πολλές φορές αντί να περιποιούνται τα μαλλιά τους τα ταλαιπωρούν. Το πολύ συχνό πλύσιμο, χτένισμα, το ίσιωμα των μαλλιών ή αντίθετα οι προσπάθειες να σγουρύνουν τα μαλλιά καταστρέφουν την τρίχα. Επίσης το συχνό στέγνωμα με ζεστό αέρα καθώς και οι συχνές αλλαγές στο στιλ των μαλλιών, ειδικά αν αυτό προϋποθέτει τέντωμα των μαλλιών τότε οδηγεί ,στην καταστροφή τους.

Στο Athens Beverly Hills Medical Group, η εξειδικευμένη ομάδα εφαρμόζει μια σειρά θεραπειών για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Η κάθε περίπτωση αντιμετωπίζεται ξεχωριστά ενώ πραγματοποιείται ειδική διάγνωση έτσι ώστε να αποφασιστεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας. 

 

Οι θεραπείες

  1. Αυτόλογη Μεσοθεραπεία
  2. Θεραπεία Ενέσιμης Μινοξιδίλης
  3. Θεραπεία με Βιομιμημτικά Πεπτίδια
  4. Μεταμόσχευση μαλλιών

Θεραπείες Τριχόπτωσης

Η τριχόπτωση, είτε εποχιακή είτε όχι, είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται συχνά μετά από τη νόσο covid αλλά η αιτία της πρόωρης πτώσης των...
Η τριχόπτωση, είτε εποχιακή είτε όχι, είναι ένα από τα πιο συχνά δερματολογικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται συχνά μετά από τη νόσο covid αλλά η αιτία της πρόωρης πτώσης των...

Online συμβουλευτική

Συμπληρώστε τη φόρμα, ανεβάστε τις φωτογραφίες σας και λάβετε αναλυτική εκτίμηση σχετικά με τις θεραπείες που σας ενδιαφέρουν.

Εισάγετε το email σας και κατεβάστε τον κατάλογο υπηρεσιών

Βρίσκεστε εκτός Αθηνών;

Στο Athens Beverly Hills Medical Group χειριζόμαστε καθημερινά ασθενείς οι οποίοι ταξιδεύουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επέμβασή τους. Η εξειδικευμένη μας ομάδα θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα βήματα της προετοιμασίας ενώ μπορεί να αναλάβει τη μετακίνησή σας και τη διαμονή σας πριν και μετά την επέμβασή σας!

Home Care by ABH
Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας

Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας με το πρόγραμμα Home Care by Athens Beverly Hills Medical Group.

Μετά από μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, είναι απαραίτητο να λάβετε την κατάλληλη μετεπεμβατική φροντίδα και να σεβαστείτε το χρόνο ανάρρωσης έτσι ώστε να δώσετε το χρόνο στον οργανισμό σας να επανέλθει και να επιτύχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Δείτε τις μαρτυρίες των ασθενών μας
Κλείστε το ραντεβού σας

Διαγνωστικό ραντεβού με την ομάδα των ειδικών μας

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Για αυτό στο Athens Beverly Hills Medical Group έχουμε αναπτύξει το τμήμα Κλινικής Αντιγήρανσης που σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής!

Εσείς πόσο φροντίζετε τον εαυτό σας;

ABH Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και ανακαλύψτε θεραπείες αποκλειστικά για τα μέλη μας.