Βλεφαροπλαστική

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια…. Δεν είναι απαραίτητο να λένε και την ηλικία μας!

30+
Κατάλληλο για ηλικίες 30+
40+
Κατάλληλο για ηλικίες 40+
F
Κατάλληλο για γυναίκες
M
Κατάλληλο για άντρες

Κλείστε ραντεβού διάγνωσης
με την ιατρική μας ομάδα

Βλεφαροπλαστική

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια…. Δεν είναι απαραίτητο να λένε και την ηλικία μας!

30+
Κατάλληλο για ηλικίες 30+
40+
Κατάλληλο για ηλικίες 40+
F
Κατάλληλο για γυναίκες
M
Κατάλληλο για άντρες

Η ευαίσθητη και λεπτή επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι το πρώτο σημείο, που δέχεται την επίθεση του χρόνου και τα σημάδια, που αφήνει στο πρόσωπό μας. Ωστόσο, τα μάτια μας αποτελούν κεντρικό σημείο της προσωπικότητάς μας και η όψη τους επηρεάζει σαφώς την εικόνα μας

Παρόλο που τα μάτια τις περισσότερες φορές εμφανίζουν τις πρώτες ρυτίδες μετά από μια ηλικία, εξωγενείς παράγοντες (περιβάλλον, έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία) αλλά και η κληρονομικότητα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση των βλεφάρων, στον σχηματισμό μαύρων κύκλων ή στις λεγόμενες «σακούλες» κάτω από τα μάτια.

Εξάλλου η γήρανση στα άνω βλέφαρα και στα κάτω βλέφαρα οφείλεται κανονικά σε έναν συνδυασμό του χαλαρού δέρματος και στην προεξοχή του λίπους, καθώς αυτό προκαλεί την εμφάνιση της κόπωσης των ματιών και σακούλες. Στα άνω βλέφαρα η γήρανση δημιουργεί μια “κουκούλα” και είναι σαν να «σκεπάζει» το μάτι. Στα κάτω βλέφαρα το πιο συχνό παράπονο είναι το πρήξιμο των ματιών ή οι «σακούλες». Όλα αυτά τα προβλήματα στα μάτια μπορούν να διορθωθούν επεμβατικά  στο βλέφαρο το ίδιο με αφαίρεση ή περίσσειας δέρματος και λίπους (βλεφαροπλαστική).

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του οφθαλμικού μυός και αρκετά συχνά να επηρεάζεται το σχήμα των ματιών (από αμυγδαλωτό σε στρογγυλό) ή ακόμη και η όραση, όταν το άνω βλέφαρο επηρεάζει με την πτώση του την περιφερειακή όραση. Για αυτό συστήνουμε στους ασθενείς μας, για καλύτερα αποτελέσματα, να μηn διστάζουν να προχωρούν σε βλεφαροπλαστική, με τις πρώτες εμφανείς ενδείξεις.

Πάντως, τόσο  το άγχος, όσο και το ξενύχτι, παίζουν τον ρόλο τους, κάνοντάς μας να δείχνουμε ταλαιπωρημένοι και το βλέμμα μας όλο και λιγότερο ζωντανό, όλο και περισσότερο κουρασμένο.

Στο ABH Medical Group, η βλεφαροπλαστική πραγματοποιείται από τον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό Δρ. Αθανάσιο Αθανασίου, δίνοντας έμφαση στο να προσδώσει στα μάτια μία πιο ξεκούραστη και νεανική όψη, να αλλάξει το βλέμμα, συμβάλλοντας, έτσι, θετικά στη βελτίωση της εικόνας, αλλά και της ψυχολογίας του ατόμου.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει σε συνδυασμό και με άλλες αισθητικές επεμβάσεις (facelift, browlift). Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί γενική αναισθησία. Εάν, όμως, περιοριστεί στην περιοχή των ματιών, τότε μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία. Κατά την επέμβαση, η οποία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο πλαστικός χειρουργός απομακρύνει την «περίσσεια» δερματικού και λιπώδους ιστού, τόσο από το πάνω, όσο και από το κάτω μέρος του ματιού, εφόσον χρειάζεται.
Με το πέρας της επέμβασης τοποθετούνται μικρά ράμματα, τα οποία αφαιρούνται μετά από μια εβδομάδα. Η βλεφαροπλαστική δεν θεωρείται επώδυνη επέμβαση. Ο ασθενής μπορεί να έχει ένα αίσθημα βάρους, το οποίο και υποχωρεί μετά τις πρώτες ημέρες.

Στα άνω βλέφαρα η τομή πραγματοποιείται στη φυσική γραμμή της πτύχωσης, που βρίσκεται περίπου 8-10 χιλιοστά πάνω από τις βλεφαρίδες, προκειμένου να διορθώσει τόσο την περίσσεια δέρματος, όσο και το υπερβολικό λίπος.
Στα κάτω βλέφαρα η τεχνική γίνεται με δύο τρόπους. Εάν το πρόβλημα είναι οι σακούλες, χωρίς χαλαρό δέρμα, μπορεί να γίνει η λεγόμενη transconjuctival κάτω βλεφαροπλαστική. Κατά τη διαδικασία αυτή η τομή γίνεται εσωτερικά του βλεφάρου, ο εξειδικευμένος χειρουργός αφαιρεί την περίσσεια λίπους, που είναι υπεύθυνη για τις σακούλες και δεν αφήνει καμία ορατή ουλή.

Εναλλακτικά, όταν, εκτός από σακούλες, υπάρχει και χαλαρό δέρμα, η τομή γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες, όπου είναι πολύ καλά κρυμμένη, ώστε να μη φαίνεται.

Θυμίζουμε ότι και στην άνω βλεφαροπλαστική και στην κάτω βλεφαροπλαστική χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία.

Οδηγίες Βλεφαροπλαστικής 

 1. Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής.
 2. Δώδεκα (8) ώρες πριν από την επέμβαση παύει η λήψη τροφής.
 3. Έξι (3) ώρες πριν από την επέμβαση παύει η λήψη υγρών.
 4. Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνεται κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη του αναισθησιολόγου.
 5. Το αλκοόλ διακόπτεται μία (1) εβδομάδα πριν την επέμβαση.
 6. Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από την επέμβαση.
 7. Δεν λαμβάνεται ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων δέκα (10) ημέρες πριν από την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση.
 8. Τρεις (3) μέρες πριν από την επέμβαση και κάθε μέρα ο ασθενής πλένει το πρόσωπο με φαρμακευτικό σαπούνι.

Μετεγχειρητική εικόνα

Παρόλο που η περιοφθαλμική περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή, η επέμβαση δεν πονάει ούτε κατά τη διάρκεια αλλά ούτε και κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Απομακρύνεται το περιττό λίπος γύρω από τα
μάτια και η ροή των φυσικών γραμμών δεν διαταράσσεται. Το μόνο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ένα αίσθημα πίεσης ή ήπιας ενόχλησης δεδομένου ότι η περιοχή άμεσα μετεγχειρητικά κάνει οίδημα. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να είναι ελαφρά πρησμένος στο πρόσωπο για μία εβδομάδα. Μετά τη βλεφαροπλαστική η έκφραση παραμένει ίδια.

Η κλασική μετεγχειρητική εικόνα περιλαμβάνει πρήξιμο και εκχυμώσεις (μελανιές) στην περιοχή των βλεφάρων, των ζυγωματικών και της παρειάς. Το οίδημα και οι μελανιές είναι πιο έντονα τις δύο με τρεις πρώτες ημέρες, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας το μπλαβί χρώμα γύρω από τα μάτια σβήνει σιγά σιγά
και αντικαθίσταται από ένα ωχρό κίτρινο χρώμα (λόγω της απορρόφησης των μικροαιματωμάτων). Κάποιες φορές μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει θολή όραση, η οποία είναι δυνατό να συνοδεύεται από δακρύρροια ή ήπια ευαισθησία στο φως. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν αυτόματα μέσα σε λίγες μέρες.

Οδηγίες μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση ενδείκνυται ο ασθενής να χρησιμοποιεί παγοκύστες στη περιοχή των βλεφάρων για μείωση εκχυμώσεων και οιδήματος (πρήξιμο). Ο ασθενής θα πρέπει τις πρώτες δύο ημέρες να ξεκουραστεί όσο μπορεί περισσότερο, να χαλαρώσει στον καναπέ με το κεφάλι σε ψηλή θέση και παγάκια στα μάτια. Οι εκχυμώσεις αρχίζουν να υποχωρούν από το τρίτο 24ωρο. Μπορεί κάποιος ή κάποια, να κυκλοφορεί άμεσα φορώντας γυαλιά ηλίου. Για τις πρώτες 3 με 4 εβδομάδες θα πρέπει ο ασθενής να αποφεύγει δραστηριότητες που μπορεί να αυξήσουν τη συγκέντρωση αίματος στην περιοχή των ματιών, όπως το σκύψιμο, το σήκωμα βάρους, το κλάμα, τη σωματική άσκηση, την αυξομείωση περιβαλλοντικής θερμοκρασίας, τα σπορ και την τοποθέτηση ξένων σωμάτων στα μάτια (όπως βλεφαρίδες). Επίσης, οι ασθενείς  θα πρέπει να αποφεύγουν την οδήγηση μέχρι να είναι εντελώς απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς. Ασθενείς που φορούν φακούς επαφής πρέπει να αποφύγουν να τους φορέσουν για 3 με 4 εβδομάδες ενώ απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ για 3 εβδομάδες μετά την
επέμβαση.

Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές

Ανάμεσα στους κινδύνους της βλεφαροπλαστικής αναφέρονται:

 • Αιμορραγία πίσω από το βολβό (οπισθοβόλβιο αιμάτωμα)
 •  Αδυναμία σύγκλεισης των βλεφάρων (λαγόφθαλμος)
 •  Έξω στροφή του κάτω βλεφάρου (εκτρόπιο)
 •  Ξηροφθαλμία
 •  Φωτοευαισθησία
 •  Επίμονος πόνος
 •  Λαγόφθαλμος

 

Κλείστε το ραντεβού σας

Διαγνωστικό ραντεβού με την ομάδα των ειδικών μας

Συχνές Ερωτήσεις

Κατάλληλος για βλεφαροπλαστική είναι οποιοσδήποτε άνδρας ή γυναίκα επιθυμεί να αντιμετωπίσει το αισθητικό πρόβλημα, που δημιουργούν τα πρησμένα μάτια, τα χαλαρά βλέφαρα. Συνήθως καταφεύγουν σε αυτή την επέμβαση άτομα που έχουν περάσει τα 35. Εάν, όμως, εμφανίζεται βλεφαρόπτωση και σε νεαρότερη ηλικία, λόγω κληρονομικότητας, μπορείτε, σύμφωνα με τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού Δρ. Αθανάσιοy Αθανασίου, να προχωρήσετε σε αυτή.

Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής είναι ορατά για 10-12 χρόνια μετά την επέμβαση. Το δέρμα, που αφαιρείται στην περιοχή, δεν μπορεί να επανέλθει, ωστόσο η βαρύτητα και ο χρόνος δεν σταματούν  ποτέ. Η καλύτερη εμφάνιση και η καθυστέρηση του γήρατος είναι εφικτή με τη χρήση αποτελεσματικών, σύγχρονων και ασφαλών μεθόδων.

Τα οιδήματα διαρκούν 5-7 ημέρες, αλλά αυτό εξαρτάται από την τεχνική, που θα χρησιμοποιηθεί, καθώς και από το είδος της εργασίας σας. Καλό θα ήταν αυτό το διάστημα να φοράτε γυαλιά ηλίου, να μη σηκώνετε βάρη και να αποφεύγετε τις έντονες δραστηριότητες.

Εισάγετε το email σας και κατεβάστε τις οδηγίες

Βρίσκεστε εκτός Αθηνών;

Στο Athens Beverly Hills Medical Group χειριζόμαστε καθημερινά ασθενείς οι οποίοι ταξιδεύουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επέμβασή τους.Η εξειδικευμένη μας ομάδα θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα βήματα της προετοιμασίας ενώ μπορεί να αναλάβει τη μετακίνησή σας και τη διαμονή σας πριν και μετά την επέμβασή σας!

Home Care by ABH
Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας

Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας με το πρόγραμμα Home Care by Athens Beverly Hills Medical Group.

Μετά από μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, είναι απαραίτητο να λάβετε την κατάλληλη μετεπεμβατική φροντίδα και να σεβαστείτε το χρόνο ανάρρωσης έτσι ώστε να δώσετε το χρόνο στον οργανισμό σας να επανέλθει και να επιτύχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Δείτε τις μαρτυρίες των ασθενών μας

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Για αυτό στο Athens Beverly Hills Medical Group έχουμε αναπτύξει το τμήμα Κλινικής Αντιγήρανσης που σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής!

Εσείς πόσο φροντίζετε τον εαυτό σας;

ABH Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και ανακαλύψτε θεραπείες αποκλειστικά για τα μέλη μας.