Βλεφαροπλαστική

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια…. Δεν είναι απαραίτητο να λένε και την ηλικία μας!

30+
Κατάλληλο για ηλικίες 30+
40+
Κατάλληλο για ηλικίες 40+
F
Κατάλληλο για γυναίκες
M
Κατάλληλο για άντρες

Κλείστε ραντεβού διάγνωσης
με την ιατρική μας ομάδα

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια…. Δεν είναι απαραίτητο να λένε και την ηλικία μας!

30+
Κατάλληλο για ηλικίες 30+
40+
Κατάλληλο για ηλικίες 40+
F
Κατάλληλο για γυναίκες
M
Κατάλληλο για άντρες

Η ευαίσθητη και λεπτή επιδερμίδα γύρω από τα μάτια είναι το πρώτο σημείο στο οποίο γίνονται εμφανή τα σημάδια της γήρανσης, επηρεάζοντας τη συνολική μας εικόνα.

Με την πάροδο του χρόνου, τα βλέφαρα τεντώνονται και οι μύες που τα στηρίζουν εξασθενούν με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται υπερβολικό δέρμα και λίπος στο πάνω και κάτω μέρος τους. Η βλεφαροπλαστική αποκαθιστά το πρόβλημα  με την αφαίρεση του περίσσιου δέρματος και λίπους, επαναφέροντας τη φυσική εικόνα των ματιών. Το αποτέλεσμα είναι μία πιο ξεκούραστη και νεανική όψη των ματιών που ενισχύει τη γοητεία του βλέμματος και συμβάλλει θετικά στη βελτίωση της εικόνας, αλλά και της ψυχολογίας του ατόμου.

Τι είναι η γήρανση των βλεφάρων και πού οφείλεται;

Γήρανση στα άνω και κάτω βλέφαρα εμφανίζεται ως συνδυασμός χαλαρού δέρματος και προεξοχής λίπους. Στα άνω βλέφαρα η γήρανση δημιουργεί μια “κουκούλα” και είναι σαν να “σκεπάζει” το μάτι, την λεγόμενη πτώση βλεφάρων. Στα κάτω βλέφαρα το πιο συχνό παράπονο είναι το πρήξιμο των ματιών ή οι «σακούλες». Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του οφθαλμικού μυός ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επηρεάζεται το σχήμα των ματιών (από αμυγδαλωτό σε στρογγυλό) ή ακόμη και η όραση, όταν το άνω βλέφαρο επηρεάζει με την πτώση του την περιφερειακή όραση.

Παρόλο που τα μάτια τις περισσότερες φορές εμφανίζουν τις πρώτες ρυτίδες μετά από μια ηλικία, εξωγενείς παράγοντες (περιβάλλον, έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία) αλλά και η κληρονομικότητα μπορεί να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση των βλεφάρων, στον σχηματισμό μαύρων κύκλων ή στις λεγόμενες «σακούλες» κάτω από τα μάτια. Επιπλέον, το στρες και η κακή ποιότητα ύπνου αποτελούν παράγοντες που συμβάλλουν στο να δείχνουμε ταλαιπωρημένοι και στο να έχουμε λιγότερο ζωντανό βλέμμα.

Όλα αυτά τα προβλήματα στα μάτια μπορούν να διορθωθούν επεμβατικά στο ίδιο το βλέφαρο με αφαίρεση του περίσσιου δέρματος και λίπους (βλεφαροπλαστική).

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της βλεφαροπλαστικής;

Κατά την επέμβαση, η οποία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, ο πλαστικός χειρουργός απομακρύνει τον περίσσιο δερματικό και λιπώδη ιστό, από το πάνω και κάτω μέρος του ματιού, εφόσον χρειάζεται. Τόσο στην άνω βλεφαροπλαστική όσο στην κάτω βλεφαροπλαστική χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία.
Στα άνω βλέφαρα, η τομή πραγματοποιείται στη φυσική γραμμή της πτύχωσης, που βρίσκεται περίπου 8-10 χιλιοστά πάνω από τις βλεφαρίδες προκειμένου να αφαιρεθεί τόσο το περίσσιο δέρμα, όσο και το υπερβολικό λίπος.
Στα κάτω βλέφαρα η τεχνική γίνεται με δύο τρόπους. Εάν το πρόβλημα είναι οι “σακούλες”, χωρίς χαλαρό δέρμα, μπορεί να γίνει η λεγόμενη transconjuctival κάτω βλεφαροπλαστική. Κατά τη διαδικασία αυτή που δεν αφήνει καμία ορατή ουλή, η τομή γίνεται εσωτερικά του βλεφάρου ώστε ο εξειδικευμένος χειρουργός να αφαιρέσει το περίσσιο λίπος, που είναι υπεύθυνο για τις “σακούλες”. Εναλλακτικά, όταν, εκτός από “σακούλες”, υπάρχει και χαλαρό δέρμα, η τομή γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες, ώστε να μη φαίνεται.

Με το πέρας της επέμβασης τοποθετούνται μικρά ράμματα, τα οποία αφαιρούνται μετά από μια εβδομάδα. Η βλεφαροπλαστική δεν θεωρείται επώδυνη επέμβαση. Ο ασθενής μπορεί να έχει ένα αίσθημα βάρους, το οποίο και υποχωρεί μετά τις πρώτες ημέρες.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές σε μια επέμβαση βλεφαροπλαστικής;

Κάποιοι από τους κινδύνους της βλεφαροπλαστικής είναι:

 • Αιμορραγίαπίσω από τον βολβό (οπισθοβόλβιο αιμάτωμα)
 • Αδυναμία σύγκλεισης των βλεφάρων (λαγόφθαλμος)
 • Έξω στροφή του κάτω βλεφάρου (εκτρόπιο)
 • Ξηροφθαλμία
 • Φωτοευαισθησία
 • Επίμονος πόνος
 • Λαγόφθαλμος

Ποια είναι η προεγχειρητική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω;

Η προεγχειρητική διαδικασία της πλαστικής βλεφάρων περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

 • Λαμβάνονται φωτογραφίες της περιοχής
 • Δώδεκα (12) ώρες πριν από την επέμβαση παύει η λήψη τροφής
 • Έξι (6) ώρες πριν από την επέμβαση παύει η λήψη υγρών
 • Το πρωί της επέμβασης δεν λαμβάνεται κανένα φάρμακο πριν τη σύμφωνη γνώμη τουαναισθησιολόγου
 • Το αλκοόλ διακόπτεται μία (1) εβδομάδα πριν την επέμβαση
 • Σε περίπτωση που γίνει μέθη ή γενική αναισθησία είναι απαραίτητη η συνάντηση με τον αναισθησιολόγο πριν από την επέμβαση
 • Δεν λαμβάνονται ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συμπληρώματα βοτάνων, δέκα (10) ημέρες πριν από την επέμβαση, γιατί όλα αυτά αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την επέμβαση
 • Τρεις (3) μέρες πριν από την επέμβαση και για κάθε μέρα ο ασθενής πλένει το πρόσωπο με φαρμακευτικό σαπούνι

Ποια θα είναι η μετεγχειρητική μου εικόνα;

Παρόλο που η περιοφθαλμική περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη, η επέμβαση δεν πονάει ούτε κατά τη διάρκεια αλλά ούτε και κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Απομακρύνεται το περιττό λίπος γύρω από τα μάτια και η ροή των φυσικών γραμμών δεν διαταράσσεται. Μετά από μία επέμβαση πλαστικής βλεφάρων, το μόνο που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ένα αίσθημα πίεσης ή ήπιας ενόχλησης, δεδομένου ότι μετεγχειρητικά η περιοχή εμφανίζει άμεσα οίδημα. Μετά την επέμβαση, μπορεί το πρόσωπό σας να είναι ελαφρά πρησμένο για μία εβδομάδα, ωστόσο η έκφραση θα παραμείνει ίδια.

Η κλασική μετεγχειρητική εικόνα περιλαμβάνει πρήξιμο και εκχυμώσεις (μελανιές) στην περιοχή των βλεφάρων, των ζυγωματικών και της παρειάς. Το οίδημα και οι μελανιές είναι πιο έντονα τις πρώτες 2-3 ημέρες, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας το “μπλαβί” χρώμα γύρω από τα μάτια σβήνει σιγά-σιγά και αντικαθίσταται από ένα ωχρό κίτρινο χρώμα (λόγω της απορρόφησης των μικροαιματωμάτων). Κάποιες φορές, μετά την επέμβαση, μπορεί να υπάρχει θολή όραση, η οποία είναι δυνατό να συνοδεύεται από δακρύρροια ή ήπια ευαισθησία στο φως. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες.

Τι χρειάζεται να κάνω μετά από μία επέμβαση βλεφαροπλαστικής;

Μετά την επέμβαση, συστήνεται να χρησιμοποιείτε παγοκύστες στη περιοχή των βλεφάρων για μείωση των εκχυμώσεων και του οιδήματος (πρήξιμο). Τις πρώτες δύο μέρες, ξεκούραση με το κεφάλι σε ψηλή θέση και εφαρμογή πάγου στα μάτια. Οι εκχυμώσεις αρχίζουν να υποχωρούν από το τρίτο 24ωρο. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να βγείτε από το σπίτι, χρειάζεται να φοράτε γυαλιά ηλίου. Tις πρώτες 3-4 εβδομάδες, δραστηριότητες που μπορεί να αυξήσουν τη συγκέντρωση αίματος στην περιοχή των ματιών, όπως το σκύψιμο, το σήκωμα βάρους, το κλάμα, η σωματική άσκηση, η αυξομείωση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας, τα σπορ και η τοποθέτηση ξένων σωμάτων στα μάτια (όπως βλεφαρίδες), πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, προτείνεται η διακοπή της οδήγησης έως ότου είστε εντελώς απαλλαγμένοι από τους περιορισμούς. Εάν φοράτε φακούς επαφής θα πρέπει να τους αποφύγετε για 3 με 4 εβδομάδες, ενώ απαγορεύονται το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ για 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Μπορώ να συνδυάσω τη βλεφαροπλαστική με άλλες επεμβάσεις στο πρόσωπο;

Ναι. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει σε συνδυασμό και με άλλες αισθητικές επεμβάσεις (facelift, browlift). Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί γενική αναισθησία. Εάν, όμως, περιοριστεί στην περιοχή των ματιών, τότε μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.

Κλείστε το ραντεβού σας

Διαγνωστικό ραντεβού με την ομάδα των ειδικών μας

FAQs

Κατάλληλοι για βλεφαροπλαστική είναι άνδρες ή γυναίκες που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν τα πρησμένα μάτια και τα χαλαρά βλέφαρα. Συνήθως καταφεύγουν σε αυτή την επέμβαση άτομα άνω των 35 ετών. Εάν, όμως, εμφανίζεται βλεφαρόπτωση και σε νεαρότερη ηλικία, λόγω κληρονομικότητας, μπορείτε να προχωρήσετε σε βλεφαροπλαστική, πάντοτε με τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού.
Τα αποτελέσματα της βλεφαροπλαστικής είναι ορατά για 10-12 χρόνια μετά την επέμβαση. Το δέρμα που αφαιρείται από την περιοχή δεν μπορεί να επανέλθει. Ωστόσο, η βαρύτητα και ο χρόνος δεν σταματούν ποτέ. Η φροντίδα της εμφάνισης και η καθυστέρηση του γήρατος είναι εφικτή με τη χρήση αποτελεσματικών, σύγχρονων και ασφαλών μεθόδων.
Μετά την βλεφαροπλαστική, τα οιδήματα διαρκούν 5-7 ημέρες, αλλά αυτό εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και από το είδος της εργασίας σας. Καλό θα ήταν αυτό το διάστημα να φοράτε γυαλιά ηλίου, να μη σηκώνετε βάρη και να αποφεύγετε τις έντονες δραστηριότητες.
Εισάγετε το email σας και κατεβάστε τις οδηγίες

Βρίσκεστε εκτός Αθηνών;

Στο Athens Beverly Hills Medical Group χειριζόμαστε καθημερινά ασθενείς οι οποίοι ταξιδεύουν προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επέμβασή τους. Η εξειδικευμένη μας ομάδα θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα βήματα της προετοιμασίας ενώ μπορεί να αναλάβει τη μετακίνησή σας και τη διαμονή σας πριν και μετά την επέμβασή σας!

Home Care by ABH
Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας

Ανάρρωση στην άνεση του σπιτιού σας με το πρόγραμμα Home Care by Athens Beverly Hills Medical Group.

Μετά από μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, είναι απαραίτητο να λάβετε την κατάλληλη μετεπεμβατική φροντίδα και να σεβαστείτε το χρόνο ανάρρωσης έτσι ώστε να δώσετε το χρόνο στον οργανισμό σας να επανέλθει και να επιτύχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Δείτε τις μαρτυρίες των ασθενών μας

Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Για αυτό στο Athens Beverly Hills Medical Group έχουμε αναπτύξει το τμήμα Κλινικής Αντιγήρανσης που σας επιτρέπει να διατηρήσετε τη βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής!

Εσείς πόσο φροντίζετε τον εαυτό σας;

ABH Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter και ανακαλύψτε θεραπείες αποκλειστικά για τα μέλη μας.